Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagformule

De kantonrechters werken aan een nieuwe richtlijn voor het vast stellen van ontslagvergoedingen, zo werd maandag bekend. Volgens bestuurslid Monetta Ulrici van de Kring van Kantonrechters is deze herziening het gevolg van een periodieke evaluatie en staat ze los van ‘de waan van de dag’ . Ze doelt daarmee op het beoogde wetsvoorstel van CDA-minister Donner van Sociale Zaken over een vereenvoudiging van het ontslagrecht.

Hoewel dat onder druk van coalitiepartners PvdA en Christen Unie intussen in de ijskast is beland, staat het ontslagstelsel nog altijd ter discussie. Al jaren overigens. Het zou te duur en te stroperig zijn . Tegen dit licht opent de commissie-Bakker, ingesteld om de arbeidsdeelname verder te verhogen, in juni misschien alsnog de deur van de vrieskist .
  
De kantonrechters volgen deze kwestie op de voet. Hun broodwinning staat op het spel . Als Donner toch nog zijn zin krijgt en de preventieve toets door de rechter wordt geschrapt, loopt het aantal ontslagzaken hoogstwaarschijnlijk flink terug. Werknemers kloppen dan alleen nog bij een kantongerecht aan voor een toetsing achter af. Maar velen zullen het erbij laten zitten , afgeschrikt door alle rompslomp en tevredengesteld met een vaste compensatie.
 
Vanuit het oogpunt van de kantonrechters is het daarom slim om de kou alvast uit de lucht te halen en iets te doen aan het hoge prijskaartje van ontslag. De werkgevers tonen zich nu al benieuwd en zijn blij als tenminste één van hun ergernissen wordt aangepakt . De kantonrechters lijken zelfs enige van hun wensen over te nemen, zoals de aftrek van scholingskosten van het ontslaggeld. 
 
Voor de vakbeweging is het nog even afwachten. Weliswaar behoud en zij hun felbegeerde preventieve toets, maar de vraag is of sommige groepen werknemers, onder wie jongeren en ouderen, er niet extra op achteruit gaan. Wellicht pakte Donners oude voorstel om de vergoeding te beperken tot een jaarsalaris voor hen beter uit . 
       
Rest de vraag of Donner de handreiking van de kantonrechters aanneemt. Vast niet, want hij is nu eenmaal een politieke terriër die zich in het ontslagdossier heeft vastgebeten. En met recht, omdat de juridische kosten voor bedrijven straks even hoog blijven. Los van de vergoedingen. Het kabinet moet dat aanpakken.

Overig nieuws