Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ophef over 'gouden grafkist' regelingen

Het lijkt de laatste trend in het Amerikaanse zakenleven: de zogenoemde golden coffin benefits. Hierdoor strijken de erfgenamen van sommige CEO's na hun dood honderden miljoenen op.

Dat meldde gisteren The Wall Street Journal. De zakenkrant noemt als voorbeeld de Texaanse olietoeleverancier Nabors Industries, die in het geval van overlijden van CEO Eugene Isenberg, diens erfenis zal aanvullen met een vertrekpremie van 263,6 miljoen dollar.

Volgens The Wall Street Journalgaan steeds meer bedrijven over op dergelijke "gouden grafkist" regelingen als variant op de normale gouden handdruk om te zorgen dat de bazen niet in de verleiding komen om elders aan de slag te gaan. Zo zijn er na het overlijden van sommige bestuursvoorzitters speciale regelingen die niet-uitgeoefende opties versneld aan de erfgenamen uitbetalen. Ook zijn er "supercharged" pensioenen of worden salarissen en bonussen na overlijden nog jaren doorbetaald.

Tegenstanders van de regelingen noemden het in de zakenkrant al: "de ultieme niet prestatie-gebaseerde beloning."

Overlijdensuitkeringen zijn niet nieuw in Amerikaanse arbeidscontracten, maar een recente wijziging in de wet voor vertrekregelingen legde plotseling bloot hoe extravagant sommige Amerikaanse bestuurders met hun eigen dood omgaan. Zo krijgen de erven van de bestuursvoorzitter van constructiebedrijf Shaw Group na diens dood 17 miljoen dollar omdat hij niet bij concurrerende bouw- of ingenieursbedrijven aan de slag gaat.

Bron: de Pers

Overig nieuws