Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Vertrekvergoeding in de semi-publieke sector wordt belast

Het ministerie van Financiën is ervan op de hoogte dat het salaris van de nieuwe Schiphol-baas Nijhuis afwijkt van de Balkenendenorm. Als aandeelhouder heeft Financiën indirecte invloed op de topbeloningen bij de luchthaven.

Een Financiën-woordvoerder zegt desgevraagd dat minister Bos zich heeft kunnen vinden in de motivatie van Schiphol om af te wijken van de Balkenende-norm. "Het is belangrijk om een goede bestuurder te vinden voor de luchthaven. Dat is geen gemakkelijke functie."
 
Volgens de woordvoerder was het "heel moeilijk iemand uit het bedrijfsleven voor deze positie te vinden. En ten opzichte van zijn huidige salaris (bij PricewaterhouseCoopers,red.) gaat de nieuwe bestuursvoorzitter van Schiphol er fors op achteruit."
 
De verschillende ministers kunnen hun eigen invloed en hun eigen opvattingen aanwenden voor de topbeloningen in de semipublieke sector zolang er geen wetsvoorstel ligt. Na het vorig jaar uitgebrachte advies van Dijkstal heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken nog geen wetteksten geschreven. "Het is voorlopig nog niet aan de orde in het kabinet", zegt woordvoerder Vincent van Steen van minister Ter Horst.
 
Plasterk heeft op eigen initiatief bijeenkomsten georganiseerd op het departement met raden van bestuur en raden van toezicht van universiteiten. Daarin heeft hij hen ervan doordrongen dat de topsalarissen voor hem een belangrijk punt zijn.
 
Zover zijn andere ministers niet gegaan. Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie vindt niet dat de salarissen van directeuren van woningcorporaties onder dat van Balkende moeten vallen. Ze vindt dat de eigen gedragscode voor de sector moet worden nageleefd. In die gedragscode staat een salarisnorm van circa € 230.000 per jaar. Maar in de sector geeft een groot aantal corporaties nog geen openheid over de salarissen van de topfunctionarissen.
 
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft deze week een brief aan het kabinet gevraagd over wanneer het wetsvoorstel komt voor maximering van topsalarissen bij scholen, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en omroepen. Het kabinet moet daar vóór volgende week dinsdag op reageren.
 
Nog minder vergevorderd dan het wetsvoorstel over beloningen in de semipublieke sector is het vraagstuk van de vertrekvergoedingen in de semipublieke sector. Dijkstal is een paar maanden geleden door het kabinet gevraagd te adviseren over gouden handdrukken. Vorige week werd bekend dat oud-presentator Karel van de Graaf bij zijn vertrek circa € 550.000 heeft ontvangen. Trosbestuurder Karel van Dodewaerd nam bijna 6 ton mee.
 
Voor de ontslagvergoedingen in de semipublieke sector zijn nu nog helemaal geen regels. Wel stelt Financiën dat de extra belastingheffing van 30 procent voor vertrekvergoedingen boven de € 500.000 als dat meer is dan een jaarsalaris ook gaat gelden voor werkgevers in de semipublieke sector. Die maatregel moet 1 januari ingaan.

Overig nieuws