Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Werkloze moet voortaan elke baan accepteren

Wie vanaf vandaag werkloos wordt en niet binnen een jaar geschikt werk vindt, moet een beschikbare baan van elk niveau accepteren. Een academicus moet dus ook asperges gaan steken. In inkomen zal diegene er dan overigens niet op achteruit gaan. Door middel van een compensatieregeling zorgt de overheid er voor dat werk op alle niveaus altijd meer oplevert dan de WW, die wordt gerelateerd aan het laatstverdiende loon.

Minister Donner (Sociale Zaken) kondigt hiertoe dinsdag een herziening van de Richtlijn passende arbeid aan, zo meldt Trouw. De herziene richtlijn gaat per direct in en geldt alleen voor werknemers die vanaf vandaag werkloos raken. Uitgangspunt is dat de ongeveer 100.000 werklozen die langer dan een jaar WW krijgen, worden ingezet om zoveel mogelijk vacatures te vervullen.

Ruimere invulling
Het begrip passende arbeid krijgt in de herziene richtlijn een veel ruimere invulling. Opleidingsniveau is niet meer zo van belang aangezien gelijk loon wordt gegarandeerd door de compensatieregeling. Daarmee vervalt een argument om een baan van lager niveau te weigeren, zodat WW'ers gemakkelijker kunnen worden ingezet op plekken waar de grootste tekorten zijn.

De compensatieregeling houdt in dat WW'ers 70 procent van hun uitkering mogen houden, en dat het inkomen dat ze verdienen bij hun nieuwe werkgever daarbij opgeteld wordt. 'Krijg je een WW-uitkering van 2000 euro, dan houd je daar dus 1400 van over. Verdien je in een -mindere- baan nog 1000 euro, dan wordt dat in totaal 2400 euro. Zo loont het dus om te werken, terwijl je anders met een nieuwe baan erop achteruit was gegaan', rekent een woordvoerder van Sociale Zaken voor.

Wetsvoorstel
Met de herziene richtlijn en compensatieregeling loopt minister Donner vooruit op een wetsvoorstel dat in het najaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Hierin wordt behalve de inkomenscompensatie ook voorgesteld om WW'ers per 1 januari te verplichten werkaanbod te accepteren. Het kabinet beraadt zich nog wel op de termijn die werklozen krijgen om passend werk te vinden. De commissie-Bakker stelt namelijk voor om hen na een half jaar al werk van alle niveaus te laten aannemen.

De aanpak van WW'ers past bij de ontwikkeling om werklozen zo snel mogelijk naar nieuw werk te begeleiden. Zo hanteren al veel gemeenten zogenaamde Work First-projecten, waarbij bijstandsgerechtigden direct worden ingezet in bijvoorbeeld de plantsoenendienst. Bij werkweigering wordt de uitkering gekort.

Overig nieuws