Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Discriminatie om leeftijd op werk

Oudere werknemers hebben het zwaarder op de Nederlandse arbeidsmarkt dan allochtonen en vrouwen. Een op de vier Nederlanders heeft op het werk weleens meegemaakt dat werknemers zijn afgewezen omdat ze te oud zijn.

De kans om op leeftijd te worden gediscrimineerd is vier keer zo groot als op geslacht en afkomst.

Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van onderzoeksbureau Intelligence Group. Volgens tweederde van de ondevraagden begint leeftijdsdiscriminatie vooral vanaf 36 jaar. Een op de drie ziet het ook al gebeuren bij mensen jonger dan 36. Het gaat hierbij om discriminatie bij het (niet) aannemen van kandidaten (20%), bij het uitnodigen van sollicitanten (16%), bij de beloning van werknemers (15%) en bij doorgroeimogelijkheden (11%).

Discriminerende werkgevers schrijven in bepaalde beroepsgroepen soms wel 50 tot 70 procent af van hun arbeidspotentie√ɬęl. Volgens Intelligence Group is dat een luxe die niemand zich in deze tijd kan veroorloven. Door de krapte op de arbeidsmarkt kan in de komende jaren juist winst behaald worden met het binnenhalen en behouden van ervaren werknemers en niet met het aantrekken van jonge starters.

Bron: Telegraaf

Overig nieuws