Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Fiscale mogelijkheden bij een Gouden Handdruk

Kunt u zich met een afkoopsom van uw werkgever inkopen bij het bedrijf van een ander?

Zibb.nl ontving de volgende vraag:
"Ik vertrek na 20 jaar bij mijn huidige werkgever en krijg een afkoopsom mee van € 120.000. Wat is de beste oplossing voor zo’n “gouden handdruk”? Ik ben 45 en heb het geld niet direct nodig; een optie is dat ik mijzelf in kan kopen bij de BV van mijn zwager."

Er zijn in uw situatie drie mogelijkheden: afrekenen met de fiscus, het geld als koopsom voor een lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij onderbrengen of een “stamrecht-BV” oprichten en daar een lijfrente (= stamrecht) bedingen.

Afrekenen
Als u met de fiscus afrekent zal het tarief al gauw 52 procent zijn. Het resterende netto bedrag kunt u dan privé beleggen of gebruiken om u in te kopen bij uw zwager. Privé-beleggingsvermogen wordt (in Box III) jaarlijks belast met 1,2 procent.

Onderbrengen bij een verzekeraar
Door storting bij een verzekeraar is het bedrag niet (direct) belast. De uitkeringen die u in de toekomst ontvangt, zijn belast tegen de normale tarieven. De maatschappij berekent uiteraard wel haar kosten en winstopslag (een eenmalige 10 procent en jaarlijks circa 1 procent is niet ongebruikelijk). Tegenover het voordeel van een gegarandeerd levenslange uitkering staat het nadeel dat bij jong overlijden het restant kapitaal vervalt aan de verzekeraar. Als u dat wilt voorkomen is een “contraverzekering” mogelijk, maar dat kost wel premie.
U zou u in dit kader uw kinderen kunnen schenken en hen de premie laten betalen. De uitkering bij overlijden is dan vrij van successierecht. Vraagt u eens een aantal offertes aan; de verschillen kunnen behoorlijk zijn.

Stamrecht-bv
Bij een eigen stamrecht-BV als verzekeraar, kunt u, als u uw geld niet direct nodig heeft, uw geld als belegging gebruiken voor bv. een deelname in een nieuw, bestaand of eigen bedrijf. Ook de eigen BV heeft kosten: bij oprichting inclusief enig advies € 1.000 tot € 2.500 en jaarlijks circa € 1.250 voor aangifte en jaarcijfers zijn reële schattingen.

Wanneer is nu een eigen stamrecht-BV fiscaal voordelig? Een rekensom, in uw geval gebaseerd op een beleggingshorizon van 20 jaar, levert de volgende resultaten op:

 

Bij een hoger kapitaal en/of hoger rendement maakt de stamrecht-BV makkelijk haar kosten goed. De verschillen zijn echter niet al te spectaculair. Belangrijk bij de stamrecht-BV is dat uzelf de beschikking heeft over het geld; in uw geval als inkoopsom bij uw zwager.

Enkele waarschuwingen:
1. De juiste terminologie van de overeenkomst met de werkgever is van groot belang. Deskundig advies is vereist;
2. Regulier loon (vakantiegeld e.d.) kan niet in de lijfrente mee;
3. Het geld mag geen enkel moment op uw privérekening komen. Bij grote haast kan een tussenrekening van uw advocaat of notaris uitkomst bieden;
4. Voor de stamrecht-bv. is € 18.000 nodig: dat kan niet uit het lijfrentekapitaal worden betaald;
5. Let op dat geen sprake is van een (pseudo) VUT-regeling als u al wat ouder bent;
6. Tot slot: u dient wel zorgvuldig om te gaan met uw geld; uw kapitaal mag niet voor speculatieve doeleinden worden gebruikt!

Overig nieuws