De nieuwe kantonrechtersformule, die vanaf 1 januari bepaalt hoeveel geld een ontslagen werknemer meekrijgt, kan voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verraderlijk duur uitvallen. De ontslagvergoeding zal weliswaar lager zijn, maar omringende kosten vliegen omhoog.
Daarvoor waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Gerk Oberman in de Financiële Telegraaf. Oberman verwacht dat veel meer procedures gevoerd worden als de ontslagvergoeding daalt. "Als een werknemer moet kiezen tussen een lagere vergoeding, of - als hij zijn poot stijf houdt - in dienst blijven, dan gaat hij voor het laatste. Omdat veel werkgevers hun dossiers verre van op orde hebben, zullen werknemers sneller geneigd zijn een procedure te voeren", voorspelt Oberman in de krant.
Kantonrechtertraject ingewikkelder
Waar de kantonrechters voor het bepalen van de ontslagvergoeding nu alleen kijken naar het aantal dienstjaren, het loon en de verwijtbaarheid van de werkgever, wordt vanaf volgend jaar ook de arbeidspositie van de werknemer, het scholingstraject dat de werkgever heeft aangeboden en de financiële situatie van de werkgever meegewogen. "De kantonrechtersformule is daarmee erg ingewikkeld geworden. Er kan wel maatwerk worden geleverd, maar dat betekent dat nagenoeg elk geval apart beoordeeld moet worden omdat er geen rode draad meer kan worden getrokken", voorziet de arbeidsrechtspecialist.
Vergoeding omlaag, kosten omhoog
De ontslagvergoeding kan lager uitpakken, maar de juridische kosten zullen omhoog schieten. Daarnaast stijgen ook op andere vlakken de kosten, meent Oberman. “Werkgevers worden bijvoorbeeld verplicht veel meer werk te maken van de loopbaanontwikkeling van hun werknemers. Een bedrijf dat gespecialiseerde werknemers heeft, moet ze eigenlijk bij voorbaat al verbredingscursussen aanbieden om te voorkomen dat een toekomstige ontslagvergoeding veel te hoog uitvalt."
Goed werkgeverschap beloond
Daarnaast is de timing volgens Oberman ongelukkig. "Juist in deze onzekere tijd komen de rechters met kostenverhogende elementen." De kantonrechters stellen dat de nieuwe formule juist voor meer maatwerk zorgt. "Advocaten klaagden voorheen dat de zogeheten c-factor, waarin de verwijtbaarheid van de werkgever wordt meegenomen, te weinig aan bod kwam. Dat is nu niet langer het geval", meldt Kees Wallis, bestuurslid van de Kring van Kantonrechters in de Financiële Telegraaf. "Er wordt meer rekening gehouden of een werkgever zijn werknemers genoeg weerbaar heeft gemaakt als zij onverhoopt moeten vertrekken. Of daar meer rechtszaken van komen, durf ik niet te voorspellen. Feit is dat goed werkgeverschap beloond wordt. Voor de verdere gevolgen moeten we wachten tot januari."
Bron: MKB Nederland