Het CDA wil dat investeringen door werkgevers in scholing en opleiding mogen worden afgetrokken van de ontslagvergoeding. In welke mate dat gebeurt moet van geval tot geval worden bekeken.
''Dat blijft maatwerk'', bevestigde zaterdag Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.
De Kamer praat binnenkort met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over zijn wetsvoorstel om de ontslagvergoeding voor mensen met een inkomen van 75.000 euro of meer te beperken. Wat hem betreft krijgen zij niet meer dan een jaarsalaris mee.
Van Hijum wil een bepaling (amendement) dat kantonrechters bij het vaststellen van de ontslagvergoeding investeringen in scholing en opleidingen kunnen meewegen.
''Het wetsvoorstel biedt ruimte maar er is geen enkele prikkel daartoe. Dat moet een grondslag krijgen door het idee nadrukkelijk te benoemen.''
Donner
Donner heeft in eerdere voorstellen ook al eens de mogelijkheid geopperd om scholing mee te laten wegen. Van Hijum redeneert dat iemands kansen op de arbeidsmarkt groter worden ''als hij in zichzelf heeft geïnvesteerd of heeft kunnen investeren''. Zorg voor een prikkel voor zo'n cultuuromslag, stelt hij.
PvdA-collega Roos Vermeij omarmt het idee niet onmiddellijk, maar wuift het ook niet meteen af. Zij vindt het ''een interessante gedachte'' om werkgevers te pushen dat werknemers geschoold zijn en blijven, zonder de rechten op een ontslagvergoeding aan te tasten.
''Ik kan de gevolgen van het idee nog niet overzien. Mensen met een mindere opleiding kunnen zo een hogere vergoeding krijgen'', voegt ze eraan toe.
Bron: Nu.nl