Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Kantonrechtersformule geldt niet bij kennelijk onredelijk ontslag

Een vergoeding die de werkgever aan een werknemer moet betalen bij kennelijk onredelijk ontslag mag niet op basis van de kantonrechtersformule. Het karakter van de kantonrechtersformule past niet bij een kennelijk onredelijk ontslag. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag 27 november laten weten.

Het hof Den Haag heeft op 2 december 2008 besloten dat het ontslag via het UWV kennelijk onredelijk was. Daarop heeft zij een vergoeding vastgesteld op basis van de kantonrechtersformule, met een korting van 30%. De werknemer was het niet eens met de korting, en de werkgever niet met toepassing van de kantonrechtersformule, waarop beide partijen in hoger beroep zijn gegaan. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof Den Haag vernietigd en besloten tot hernieuwde behandeling van het hof Amsterdam.

De Hoge Raad heeft in de uitspraak van 27 november 2009 aangegeven dat vergoedingen wegens kennelijk onredelijk ontslag niet op basis van de kantonrechtersformule mogen. Zij voegen toe dat de kantonrechtersformule een vergoeding is naar billijkheid bij ontbinding, waarbij een vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag gebaseerd moet worden op geleden schade. Voor bepaling van de schade moeten alle situatiespecifieke aspecten worden meegerekend, en kan geen algemene formule als de kantonrechtersformule worden toegepast. Ook een generieke korting past niet bij een dergelijke procedure.

 

Bron: Uitspraak Hoge Raad 27 november 2009, LJN BJ6596

Overig nieuws