Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrecht BV : onterechte opname wordt progressief belast

In een recente zaak in Den Haag stort de werkgever een ontslagvergoeding van €55.000 in de stamrecht BV van een ontslagen werknemer. Niet lang daarna neemt de ontslagene het bedrag op om te beleggen met een internetrekening. De belastingdienst ziet het bedrag als uitgekeerd loon en legt een naheffingsaanslag op. De man gaat in beroep.

Werknemer kiest stamrecht BV en wil beleggen vanuit privé vanwege hoger rendement

De werkgever stort de gouden handdruk van €55.000 op de rekening van stamrecht BV. De ex-werknemer neemt tweemaal een bedrag op om te beleggen op een internetrekening. Pas na deze overboekingen ondertekent de man de stamrechtovereenkomst tussen de stamrecht BV en hemzelf.  De belastingdienst rekent de opgenomen bedragen vervolgens tot uitgekeerd loon en legt een naheffing op.

De man stelt in zijn verweer dat de overboekingen van de stamrecht BV naar zijn priverekening onder zakelijke voorwaarden zijn gedaan. De gelden van de gouden handdruk zijn naar een privé rekening gegaan omdat een particuliere spaarrekening meer rendement oplevert dan een ondernemers spaarrekening. De stamrecht BV houder stelt verder dat hij over genoeg vermogen beschikt en dat daarom de overboekingen niet als privé uitkeringen kunnen worden gezien.

Opgenomen bedrag uit stamrecht BV is geen zakelijke lening, volgens Belastingdienst

De belastingdienst stelt dat er van een zakelijke geldlening geen sprake is en dat de overboekingen als loon moeten worden gezien. Afspraken over de aflossing zijn niet gemaakt en er is geen schriftelijke overeenkomst opgesteld. Het rendement is niet voor de stamrecht BV, maar voor privé, aldus de belastingdienst.

Rechter ziet opgenomen gelden als uitkering aan privé waarover belasting betaald moet worden

Hof Den Haag oordeelt dat de stamrecht BV door de overboekingen de beschikking over de gelden heeft verloren en de privé persoon er de beschikking over heeft verkregen. Ook oordeelt het Hof dat er van de lening geen zakelijke overeenkomst is opgemaakt. Ook is er geen afspraak gemaakt over periodieke uitkeringen van de Stamrecht BV. De belastingdienst heeft terecht een naheffingsaanslag opgelegd en de man moet deze dan ook gewoon betalen. De ex werknemer betaalt het progressieve belastingtarief van maximaal 52 %.

De stamrecht BV heeft als hoofddoel het doen van periodieke uitkeringen. Ook beleggen is een mogelijkheid bij de stamrecht BV, maar daar zitten wel bepaalde voorwaarden aan vast. Wij adviseren altijd om rendement te maken in de stamrecht BV en niet uit te lenen aan privé. Alle leningen vanuit de stamrecht BV aan privé moeten vooraf in een zakelijke overeenkomst worden vastgelegd. Vraag gratis het boek stamrecht 2010 aan. In dit boek van Gouden Handdruk Specialist staan alle facetten van de stamrecht BV beschreven. Gouden Handdruk Specialist is marktleider op het gebied van de stamrecht BV en advies over de ontslagvergoeding.

Overig nieuws