Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrecht banksparen versus stamrecht BV: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Het is sinds 1 januari 2010 mogelijk om de gouden handdruk te plaatsen in een stamrecht bankspaarrekening. Inmiddels is er ruim een jaar ervaring met deze optie en dat is een mooi moment om de balans op te maken: hoe staat stamrecht banksparen tegenover het oprichten van een stamrecht BV. Banksparen heeft zich bewezen als een zeer populaire optie, waardoor vooral stamrecht verzekeringen zwaar aan populariteit hebben ingeboet. In 2010 introduceerden Rabobank, SNS Reaal, Delta Lloyd, OHRA en Aegon een stamrecht bankspaar produkt. In 2011 verwacht ook ING  te komen met een stamrecht bankspaarproduct.

Uitgestelde variant stamrecht banksparen populairste optie

Banksparen kan op twee manieren: de uitkering uitstellen en het kapitaal op laten bouwen (uitgestelde variant), of de bankspaarrekening direct laten starten met uitkeren (direct ingaande variant). Momenteel leveren alle aanbieders van stamrecht banksparen voor stamrecht een uitgestelde optie maar zijn er slechts een aantal die een direct ingaande variant leveren. Dit zijn SNS Reaal, ABN Amro en de Rabobank. Van de overige aanbieders wordt wel verwacht dat ze op termijn met een direct ingaande variant komen. Momenteel is de uitgestelde variant het populairst met 75% van de afgesloten stamrecht bankspaarrekeningen, tegenover 25% voor direct ingaande stamrecht bankspaarrekeningen.

Dat stamrecht banksparen in korte tijd zeer populair is geworden komt mede door de grote transparantie ten opzichte van verzekeren. Het rendement en de kosten zijn zeer duidelijk, waardoor het vooral bij verzekeraars klanten wegkaapt. De optie tot banksparen is bij gouden handdrukken tussen 25.000 euro en 75.000 euro zeer populair. Boven 75.000 euro is de stamrecht BV nog de populairste optie.

Stamrecht banksparen of een stamrecht BV?

Tussen 25.000 euro en 75.000 euro is stamrecht banksparen zeer populair, en de stamrecht BV daarboven. Wat is de reden voor dit onderscheid? Stamrecht banksparen is een transparante en simpele optie met lage opstartkosten. De bank kan ofwel een variabele rente bieden ofwel een vaste rente. Er zijn ook weinig jaarlijkse kosten aan deze optie. Dit maakt het vanaf relatief lage ontslagvergoedingen al aantrekkelijk. Door de hogere startkosten en tevens jaarlijkse kosten is de stamrecht BV pas vanaf hogere bedragen aantrekkelijk. Grote voordelen van de stamrecht BV zijn de vrijheid voor gebruik van het geld. Er kan zelf besloten worden wanneer gestart wordt met uitkeren, hoe er rendement gemaakt wordt en het geld kan ook uitgeleend worden aan uzelf. Deze grote vrijheid en ook mogelijkheid tot lenen kan u niet alleen veel geld besparen, maar ook zorgen dat u iets achter de hand heeft voor slechtere tijden.

Eigenschappen van stamrecht banksparen nog niet bij iedereen bekend

Stamrecht banksparen is nog een relatief nieuwe optie voor de gouden handdruk, waardoor men nog niet goed op de hoogte is van de eigenschappen en verschillen ten opzichte van andere opties. Hierdoor kiezen veel mensen vaak nog de optie die voor hen niet het optimale resultaat oplevert. Met deze gedachte heeft Gouden HanddrukSpecialist in 2010 een website gelanceerd specifiek over banksparen: www.banksparen-ontslagvergoeding.nl. Hier kunnen snel en overzichtelijk bankspaarproducten worden vergeleken en offertes worden aangevraagd. Door de grote schommelingen in de rentemarkt is het nuttig om deze up-to-date vergelijker te benutten, om te zien wat momenteel het meest geschikt is. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat 90% van de mensen bij een uitgestelde bankspaarrekening kiest voor een variabele rente. Men gaat er blijkbaar vanuit dat de rente zal stijgen. U kunt contact met ons opnemen om een offerte aan te vragen.

Overig nieuws