Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrechtvrijstelling n.v.t. bij fonds voor gemene rekening *update september 2011*

Enige jaren geleden kwamen fondsen voor gemene rekening op de markt als alternatief voor stamrecht verzekeren en de stamrecht BV. De rechtbank heeft bepaald dat de stamrecht vrijstelling niet geldt voor een fonds voor gemene rekening. De participanten moeten direct loonheffing betalen over de ontslagvergoeding.

Fonds voor gemene rekening niet mogelijk voor ontslagvergoedingen

Een adviesbureau heeft destijds een nieuw product voor ontslagvergoedingen op de markt gebracht: fonds voor gemene rekening. Geclaimd werd dat een ontslagvergoeding belastingvrij ontvangen kon worden in een dergelijk fonds. De stamrechtvrijstelling zou van toepassing zijn, zodat de belastingplicht werd uitgesteld. Deze zaak betreft een proefprocedure met de vraag of de fondsen kunnen worden aangemerkt als fondsen voor gemene rekening waarbij de stamrechtvrijstelling van toepassing is. Het antwoord is nee.

De rechtbank komt tot het oordeel dat de twee fondsen waarover deze proefprocedure gaat, geen fondsen voor gemene rekening zijn. De inspecteur heeft terecht een naheffingsaanslag LB opgelegd aan de twee ex-werknemers voor de ontslagvergoedingen van 25.000 euro respectievelijk 18.000 euro.

* Update september 2011 *

Op 6 september heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bevestigd wat door de rechtbank eerder was uitgesproken, zoals hierboven uitgelegd. Een fonds voor gemene rekening kan wel als een erkende verzekeraar optreden in de zin van artikel 11, lid 1g, maar er moet sprake zijn van een open fonds voor gemene rekening. Daarin moeten meerdere partijen beleggen. In het geval van deze uitspraak was dat niet het geval, en waren de ontslagvergoedingen van beide personen die in het fonds inlegden direct belastbaar.

Goudenhanddrukfondsen waren voornamelijk bedoeld om hoge kosten van verzekeringen te vermijden, en door lage opstartkosten ook bij lagere bedragen beschikbaar te zijn dan de stamrecht BV. Sinds de invoering van het gouden handdruk banksparen is deze niche echter opgevuld en is het fonds nagenoeg overbodig geworden.

Gedegen advies over stamrecht belangrijk

Op dit moment heeft u 4 mogelijkheden voor het besteden van uw ontslagvergoeding: verlonen, stamrecht banksparen, stamrecht verzekeren en oprichten stamrecht BV. Wij adviseren gedegen advies aan te vragen voordat u een keuze maakt hoe uw ontslagvergoeding onder te brengen. Vraag een stamrecht advies gesprek aan.

Overig nieuws