Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Uitleg gouden handdruk banksparen en stamrecht BV in dagblad Twentse Courant en de Gelderlander

Directeur Marius Winter van Gouden Handdruk Specialist geeft uitleg over gouden handdruk banksparen en de stamrecht BV in een aantal regionale dagbladen. Hieronder treft u een samenvatting van dit artikel.   

Banksparen met je gouden handdruk, een aanrader?!  

Ondanks dat een ontslagvergoeding tegenwoordig niet meer standaard geregeld is bij gedwongen ontslag, krijgen nog steeds duizenden mensen per jaar hiermee te maken. Je kunt je ontslagvergoeding, ook wel gouden handdruk genoemd, op verschillende manieren laten uitbetalen. En niet alle manieren zijn even flexibel of leveren financieel evenveel op. Een ontslagvergoeding wordt, net als salaris, bruto vastgesteld. Dit betekent dat je het bedrag netto, onder aftrek van inkomstenbelasting, op je bankrekening ontvangt. Er bestaan alternatieven om zo gunstig mogelijk belasting te betalen. 

Mogelijkheden met de gouden handdruk

Grofweg heb je drie mogelijkheden met je gouden handdruk:

-       Je laat het volledige bedrag netto op je bankrekening storten. Zeker bij een hoge ontslagvergoeding, betekent dat al gauw dat er 52% inkomstenbelasting wordt ingehouden over de ontslagvergoeding

-       Je laat je gouden handdruk gedurende een paar jaar iedere maand (of ieder kwartaal of jaar) netto uitkeren. Bijvoorbeeld als aanvulling op je WW-uitkering. De uitkeringen worden stamrechtuitkeringen genoemd. Hiervoor zul je jouw gouden handdruk moeten onderbrengen bij een bank (banksparen gouden handdruk), een lijfrenteverzekeraar of een stamrecht BV. Je betaalt pas belasting als je de uitkeringen ontvangt 

-       Je stelt het ontvangen van de gouden handdruk (en dus het betalen van belasting) uit in een stamrecht. Omdat de belastingdienst wel ooit belasting wil heffen, mag je de ontslagvergoeding uitstellen tot maximaal het jaar waarin je 65 wordt. Dan ben je verplicht om het bedrag om te zetten naar periodieke, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, stamrechtuitkeringen. Ook voor deze optie geldt dat je jouw gouden handdruk moet onderbrengen bij een bank, verzekeraar of stamrecht BV 

Omdat bij een stamrecht de uitkeringen worden uitgesmeerd over meerdere jaren, valt er per jaar minder (of geen) kapitaal in de hoogste belastingschijf.  Als je de uitkeringen ontvangt vanaf je 65ste, profiteer je sowieso van lagere belastingschijven. Hierdoor hou je op lange termijn meer geld over. Veel mensen kiezen dan ook voor de laatste mogelijkheid, het uitstellen van de uitkeringen. 

Stamrecht

Er zijn verschillende manieren om je ontslagvergoeding uit te stellen. De stamrechtverzekering en stamrecht BV bestaan al wat langer. En sinds 1 januari 2010 kun je je gouden handdruk ook onderbrengen in een gouden handdruk bankspaarrekening.

Marius Winter, directeur van advieskantoor Gouden Handdruk Specialist en schrijver van onder andere het boek “Gouden handdruk bij ontslag 2011”, zag de afgelopen jaren dan ook een verschuiving plaatsvinden. “Bijna iedereen die zijn gouden handdruk van minder dan € 75.000,-  wil uitstellen, doet dit tegenwoordig op een bankspaarrekening. Banksparen gouden handdruk is namelijk laagdrempelig, goedkoop en eenvoudig.” Slechts 5% á 10% van Marius’ klanten met een ontslagvergoeding onder dit bedrag, kiest voor de stamrecht BV. Dit zijn vooral degenen die hun ontslagvergoeding gaan gebruiken voor het opstarten van een eigen bedrijf. Aan de andere kant kiest 30% van Marius’ klanten met een ontslagvergoeding boven de € 75.000,-,  voor een bankspaarrekening. “Zij zitten niet te wachten op de rompslomp van een stamrecht BV” aldus Marius. 

Het is niet gek dat bijna iedereen tegenwoordig gaat banksparen met zijn gouden handdruk. In tegenstelling tot de stamrechtverzekering, kleven er aan banksparen geen grote nadelen. Marius wijst wel op een ander gegeven. “Wat opvalt is dat bankmedewerkers vaak een beperkte kennis van gouden handdrukken hebben. Dit komt omdat zij van veel onderwerpen, van schadeverzekeringen tot hypotheken, een beetje moeten weten”.

Overigens kunnen verzekeringsmaatschappijen nog niet helemaal stoppen met het verkopen van stamrechtverzekeringen. In enkele specifieke situaties, zoals in geval van een jong persoon zonder partner en kinderen, kan een goede stamrechtverzekering (zonder dekking bij overlijden en zonder provisie) op lange termijn meer opleveren dan banksparen. Een goed advies voor je ontslagvergoeding is dan ook goud waard.

Adviesgesprek aanvragen gouden handdruk

Overig nieuws