Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrecht BV eigen bedrijf

Interview Marius Winter in Kassa over start eigen bedrijf na ontslag 

De afgelopen jaren leek het alsof heel werkend Nederland voor zichzelf begon, maar de grote groei is daar wel uit. Een eigen bedrijf is niet voor iedereen,  weet Marius Winter van Next Job (zusterbedrijf van Gouden Handdruk Specialist). Winter helpt ontslagen werknemers bij het opstarten van een eigen bedrijf. “Een minderheid kiest na ontslag voor een eigen bedrijf, ik schat zo’n tien procent. Dat is vooral een keuze voor vrijheid.”

Winter spreekt uit ervaring. Hij maakte zelf ooit de stap. Twaalf jaar geleden werd hij ontslagen bij een verzekeraar. Samen met zijn broer startte hij een belastingadviesbureau gespecialiseerd in het oprichten en beheer van stamrecht BV’s. Inmiddels is hij directeur van drie bedrijfjes. Winter weet dat het niet eenvoudig is om een eigen bedrijf te starten, zeker in deze moeilijke economische tijden. “Het lukt niet altijd om van je hobby je beroep te maken. Het is keihard buffelen en dat is geen garantie dat je het redt. Je moet ook geluk hebben. Een gat in de markt ontdekken, precies op het goede moment starten.” 

Er zijn wel factoren die de starter zelf in de hand heeft. Ondernemingszin is een voorwaarde. En het helpt als je een eigen bedrijf start in de sector waar je toch al werkzaam bent. “Voor mensen in vrije beroepen is de overstap van loondienst naar ondernemerschap klein. Of je nu ontwerper bent bij een baas of voor jezelf, het werk verandert nauwelijks. Soms kun je klanten van je oude bedrijf meenemen, of wordt je oude bedrijf een goede klant.” 

Ook hier geldt dat hoger opgeleide mensen betere kansen hebben. Een vrachtwagenchauffeur die zelfstandig chauffeur wordt en een eigen wagen moet kopen, kan lelijk onderuit gaan vanwege de hoge lasten. Winter: “In de meeste vrije beroepen hoef je amper investeringen te doen. Dat maakt de start een stuk eenvoudiger.” 

De startende ondernemer is doorgaans optimistisch over zijn eigen kansen. Iets meer realisme zou geen kwaad kunnen, vindt Winter. “De meeste mensen hebben een goed idee wat ze ongeveer moeten verdienen. Alleen zijn ze te optimistisch over hoe ze dat geld gaan binnenhalen. Mensen spenderen een half jaar aan de organisatie van hun bedrijf, komen met prachtige excel-bestanden, maar ze vergeten het belangrijkste: klanten werven. Mijn advies: besteed administratie en automatisering zoveel mogelijk uit en richt je op het binnenhalen van klanten. Zonder klanten geen inkomsten. En dan is het snel gedaan met het eigen bedrijf.” 

Een ontslagvergoeding kan worden ingezet als investering in het eigen bedrijf. Dat is voordelig omdat die kosten aftrekbaar zijn. Sinds een jaar of vijf is het mogelijk om een eigen bedrijf te starten uit de WW. De starter is dan een half jaar vrijgesteld van sollicitatieplicht. Te kort, vindt Winter. “De WW is niet goed ingericht voor starters. Je hebt een jaar nodig om een bedrijf van de grond te krijgen. Als je na een half jaar onvoldoende inkomsten uit je bedrijf hebt, heb je een probleem. Als je doorgaat als ondernemer, loop je het risico je WW te verspelen. Veel starters lossen dat op door hun bedrijf als parttimer door te zetten. Dan krijgen ze een paar dagen WW en dan kunnen ze de rest van hun tijd aan het bedrijf besteden. Sommigen zijn formeel wel beschikbaar voor de arbeidsmarkt, maar gaan ondertussen door met hun eigen bedrijf.`

Meer weten over stamrecht bv eigen bedrijf

Overig nieuws