Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

“Wat doe ik met mijn ontslagvergoeding” interview in Kassa magazine februari/ maart 2012

Kassa interviewt adviseur Niels van Mourik van Onafhankelijk Financieel Adviseurs, zusterbedrijf van Gouden Handdruk Specialist in het nummer van februari/ maart 2012 

Wat doe ik met mijn ontslagvergoeding?

Ontslagvergoedingen tot 25.000 euro kunt u doorgaans het beste in één keer laten uitbetalen. U betaalt er dan belasting over, en misschien zelfs deels een hoger tarief dan u normaal bent gewend, maar u heeft het geld ook in één keer ter beschikking. Uitkering ineens kan ook handig zijn als u van plan bent om een eigen bedrijf te starten. U kunt het bedrag dan als (aftrekbare) investering gebruiken.

Als het om grotere bedragen gaat en u zit niet in acute geldnood, kunt u het bedrag parkeren bij een verzekeraar of bij een bank. Met name gouden handdruk banksparen is momenteel populair. “Dat heeft gunstige rendementen en het spaartegoed valt onder de garantieregeling voor spaargeld,” zegt Niels van Mourik van Onafhankelijk Financieel Adviseurs in Soest, dat onder meer leden van FNV Bondgenoten adviseert (Onafhankelijk Financieel Adviseurs is zusterbedrijf van Gouden Handdruk Specialist).  “Bovendien gaat bij overlijden het tegoed naar de nabestaanden en niet naar de verzekeraar.” Als u het geld parkeert, hoeft u nog geen belasting te betalen. Dat hoeft pas als u uw periodieke uitkeringen krijgt. Dat levert vaak belastingvoordeel op, maar er zijn wel allerlei voorwaarden verbonden aan tijdstip, duur en hoogte van de uitkeringen.

Wie meer dan 75.000 euro ontslagvergoeding krijgt kan een stamrecht BV overwegen. Het geld wordt dan in een aparte BV gestopt. Daar zijn kosten mee gemoeid. Het grote voordeel is dat u veel vrijheid heeft bij het benutten van het geld. Net als bij de verzekeraar en bank betaalt u pas belasting als de stamrecht BV het geld aan uzelf uitkeert.
Bij grote ontslagvergoedingen is het altijd slim om een financieel adviseur in te schakelen.

Overig nieuws