Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Online tool toont verschil Transitiebudget en Ontslagvergoeding

Soest, 5 juli 2012 – Er staan grote veranderingen op stapel binnen het huidige ontslagrecht als het aan demissionair minister Kamp ligt. Kamp heeft op 18 juni 2012 een hoofdlijnennotitie aan de Tweede Kamer gestuurd waarin de afspraken uit het Begrotingsakkoord 2013 over aanpassing van het ontslagrecht en de WW nader zijn uitgewerkt. Voornaamste doel van de voorstellen is het vergroten van de mobiliteit op de arbeidsmarkt, het verminderen van de tweedeling tussen tijdelijke en vaste contracten en het bevorderen van scholing. Een belangrijke wijziging is het verlagen van de ontslagvergoeding. De huidige ontslagvergoeding wordt vervangen door een zogenaamd transitiebudget. De hoogte van een transitiebudget ligt veel lager dan de huidige ontslagvergoeding op basis van de oude of nieuwe kantonrechtersformule. Voor veel werknemers is de impact van deze regeling niet duidelijk. De website www.transitiebudget.nl maakt het voor iedereen mogelijk om direct het verschil te zien tussen de hoogte van het transitiebudget en de huidige ontslagvergoeding.

Transitiebudget gaat veel mensen aan
“Politiek is voor veel mensen weinig tastbaar en aan een eventueel ontslag wil men vaak al helemaal niet denken”, stelt Marius Winter, oprichter van de nieuwe website. “Als Den Haag het ontslagrecht wil aanpassen om de arbeidsmarkt een impuls te geven dan gaat dat aan het gros van werkend Nederland voorbij. Toch gaan veel mensen serieus last krijgen als het transitiebudget de huidige ontslagvergoeding gaat vervangen. Ga maar na, het CBS voorspelde recent dat binnen afzienbare tijd nog honderdduizenden werkenden hun baan gaan kwijtraken. Tel daarbij op dat het nieuwe transitiebudget slechts een kwart maandsalaris per dienstjaar uitkeert en de financiële gevolgen voor de medewerker tekenen zich al snel af. Wij merken nu al dat mensen zich ernstig zorgen maken over de daadwerkelijke impact van deze voorgestelde plannen binnen het ontslagrecht. Vandaar dat wij recent de website www.transitiebudget.nl hebben gelanceerd. Met één simpele berekening kan iedereen in een oogopslag zien hoeveel geld een ontslagen medewerker nog krijgt als de plannen van demissionair minister Kamp doorgaan.”

Bewust maken van financieel nadelige plannen
Ook de daadwerkelijke besteding van het transitiebudget heeft een andere invulling dan de huidige ontslagvergoeding. Voor deze laatste geldt in de regel de volgende vier bestedingsopties: 1. direct uitkeren, 2. een lijfrente inkopen, 3. banksparen en 4. een stamrecht BV oprichten. Het transitiebudget daarentegen dient aangewend te worden voor (om)scholing en outplacement. “Het veel lagere transitiebudget is in principe bedoeld voor alle werknemers die onvrijwillig worden ontslagen en voor aflopende jaarcontracten”, vervolgt Winter. “Met name de trouwe vaste werknemers zullen de gevolgen gaan voelen als het transitiebudget wordt ingevoerd. Overigens gaan steeds meer stemmen in Nederland op dat de nieuwe plannen qua inhoud en timing ongelukkig zijn gekozen. Toch willen wij met de nieuwe website www.transitiebudget.nl iedere werknemer nu al bewust maken van deze financieel nadelige plannen. Politiek en werkelijkheid liggen soms toch dicht bij elkaar!” 

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marius Winter, oprichter van de website www.transitiebudget.nl, telefoon 035- 602 94 84.

Overig nieuws