Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

“Stamrecht bv’s openbreken zal geen stimulans zijn tot uitgeven”

Dat is de mening van Marius Winter, directeur van Gouden Handdruk Specialist. Marius Winter geeft op televisie (Nieuwsuur dinsdag 25 juni om 22 uur Nederland 2) en aan ANP en Volkskrant zijn reactie op het plan van PvdA-leider Diederik Samsom om burgers met een stamrecht bv te verleiden hun opgepotte kapitaal te spenderen.

Stamrecht bv is verzekeraar in eigen beheer
Een stamrecht bv is een verzekeringsmaatschappijtje in eigen  beheer waarin een (bruto) ontslagvergoeding is ondergebracht. De stamrecht bv moet de vergoeding over een langere periode uitkeren aan de ontslagen werknemer. Die betaalt minder inkomstenbelasting dan wanneer de ontslagvergoeding in een keer op zijn rekening zou zijn gestort, waarbij vaak 52 % belasting betaald moet worden. Samsom stelt voor om in een keer opnemen fiscaal net zo voordelig te maken als gefaseerd uitkeren. Daarmee zouden de stamrecht bv-eigenaren het geld gaan uitgeven aan verbouwingen of auto’s, volgens de PvdA-voorman.

Openbreken stamrecht bv veroorzaakt geen consumptieve stimulans, volgens directeur Gouden Handdruk Specialist  
Volgens Marius Winter zal maar een heel klein deel van de stamrecht bv houders het geld sneller gaan uitgeven. “Mensen met een stamrecht bv zijn vaak ouder dan 50 jaar (omdat bij lange dienstverbanden hogere ontslagvergoedingen worden betaald en pas bij hoge ontslagvergoedingen is een stamrecht bv interessant) en hebben ontslag aan den lijve meegemaakt. Men is voorzichtig om het geld uit te geven omdat ze het mogelijk later nog hard nodig hebben. Men gebruikt het geld liever als appeltje voor de dorst. Stel iemand vindt snel een nieuwe baan. Dan zal hij of zij tegenwoordig altijd een jaarcontract krijgen. Je weet niet of het contract na 1 jaar verlengd wordt. Dan is het niet logisch dat je nu geld gaat uitgeven dat je een jaar later misschien veel harder nodig hebt. Pas als mensen ouder dan 60 jaar zijn en financieel kunnen overbruggen tot pensioendatum zal men eerder bereid zijn het stamrecht geld consumptief aan te wenden”, aldus Marius Winter. 

Overig nieuws