Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Banksparen Gouden Handdruk

Banksparen is een spaarmethode via een geblokkeerde bankrekening. LET OP: Onderstaande geldt alleen als u voldoet aan de 3 voorwaarden voor een stamrecht in 2016Deze methode is in 2008 geïntroduceerd voor lijfrente, pensioen en hypotheken. Sinds 2010 is ook banksparen gouden handdruk mogelijk. Hierbij wordt de gouden handdruk bruto vanuit uw werkgever gestort op de geblokkeerde bankrekening. Banksparen gouden handdruk is gecreëerd om meer keuze te bieden voor de gouden handdruk en ook om de concurrentie te vergroten. Daardoor zouden de kosten omlaag gaan en het rendement omhoog. Gouden handdruk banksparen wordt door de consument gezien als een substituut voor gouden handdruk verzekeren en wordt het meest gebruikt bij gouden handdrukken tussen € 25.000 en € 70.000.

Gouden handdruk op een geblokkeerde bankrekening

Wat banksparen anders maakt dan een normale spaarrekening is dat het geld geblokkeerd wordt. Dit is de reden waarom het toegestaan is voor de gouden handdruk. U mag het geld niet zomaar van een gouden handdruk spaarrekening afhalen wanneer u wenst of het nodig heeft. Net als bij een stamrecht verzekering wordt vermogen opgebouwd (renderen) en uitgekeerd. In banksparen gouden handdruk kan het gaan om een spaarrekening of een beleggingsrekening. Het rendement bij een beleggingsrekening kan hoger uitvallen, maar er is ook risico in neerwaartse richting. Er is dus minder zekerheid over de vermogensopbouw en hoogte van de toekomstige uitkeringen. Wat een bankspaarrekening ook onderscheidt van een normale spaarrekening is dat het vermogen niet meetelt in uw vermogen voor box 3. U bent over de gouden handdruk spaarrekening dus geen vermogensrendementsheffing verschuldigd (1,2% over vermogen boven € 20.661).

Gouden handdruk banksparen versus verzekeren

Banksparen gouden handdruk is in korte tijd een zeer populaire optie geworden en snoept vooral klanten bij de verzekeraars weg. Het voordeel voor banksparen gouden handdruk is dat het zeer eenvoudig af te sluiten is en weinig kost. De voorwaarden en rentes zijn zeer transparant en er zijn geen verborgen kosten. Verzekeren vereist meer moeite met opzetten en verzekeraars snoepen rendement weg door kosten die zij maken. Ook gaat bij banksparen het resterende kapitaal na overlijden over op de nabestaanden, terwijl bij de stamrecht verzekering een aparte dekking aangekocht moet worden. Mochten er problemen met de bank optreden (bijv. faillissement), dan valt gouden handdruk banksparen ook onder het depositogarantiestelsel.

Wel is belangrijk om een vergelijking te maken tussen de diverse banken. Er bestaan verschillen tussen aanbieders van gouden handdruk banksparen op het gebied van rentes, flexibiliteit en voorwaarden.

U kunt op verschillende manieren banksparen met de gouden handdruk. Dit zijn:

Wilt u gouden handdruk banksparen vergelijken