Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Lagere ontslagvergoeding vanaf 2014?

Interview Marius Winter van Gouden Handdruk Specialist met regionale dagbladen Gooi- en Eemlander en de Stentor

Volgens de plannen van de Kunduz-coalitie zouden ontslagen werknemers vanaf 2014 zonder of een zeer lage ontslagvergoeding op straat komen te staan. Het bedrag dat ze meekrijgen als extra inkomen bovenop de WW- of bijstandsuitkering wordt veel lager.

Directeur Marius Winter van outplacement- en financieel adviesbureau Gouden Handdruk Specialist: ,,Dit is in feite de afschaffing van de ontslagvergoeding. Niemand krijgt nog iets mee om een periode van werkloosheid te overbruggen. Terwijl een vijftigplusser echt lang bezig is om weer aan de slag te komen. En dan moet hij een tijdelijk contract accepteren, of een lager salaris”.

Als de plannen doorgaan (hetgeen nog lang niet zeker is), dan zouden werkgevers vanaf 2014 erg goedkoop afscheid kunnen nemen van hun personeel. Ze moeten voor iedereen een bedrag reserveren voor begeleiding naar ander werk of een opleiding. Het gaat om een kwart maandsalaris voor elk jaar dat iemand in dienst is geweest. Dat valt veel lager uit dan de ontslagvergoeding waar een werknemer nu recht op heeft volgens de kantonrechtersformule. Volgens de kantonrechtersformule ontvangt de ontslagen of boventallige werknemer nu een bedrag dat varieert van een half tot twee maandsalarissen per dienstjaar.

De huidige kantonrechtersformule 2012 werkt als volgt:

                                                      Geldt voor ieder gewerkt jaar
0,5 maand       per gewerkt jaar         Tot 35 jaar
1 maand          per gewerkt jaar         Van 35 tot 45 jaar
1,5 maand       per gewerkt jaar         Van 45 tot 55 jaar
2 maand          per gewerkt jaar         Vanaf 55 jaar

Bijvoorbeeld: een boventallige werknemer die van zijn 35e tot zijn 45e jaar gewerkt heeft, krijgt bij ontslag 10 maandsalarissen als ontslagvergoeding mee.

Hoe hoog is uw ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule: gouden handdruk berekenen

Overig nieuws