Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Eigen bedrijf vanuit stamrecht BV

Paul Huyboom (45) uit Haarlem en Sybran Kamsma (47) uit Heerhugowaard werden eind 2012 met dertig collega's de laan uitgestuurd bij NCR in Amsterdam. Dat bedrijf fabriceert apparaten voor selfservice als geldautomaten bij banken en incheckpalen op Schiphol. ,,Na een reorganisatie verdwenen 35 van de 250 arbeidsplaatsen. Ik had er zestien jaar gewerkt, Sybran 25 jaar. We kenden elkaar al van de Middelbare Technische School in Santpoort”, vertelt Haarlemmer Huyboom. Hun wegen kwamen nu opnieuw samen. Huyboom: ,,We hebben op 18 oktober 2012 Energie Soleil bv opgericht. Ons bedrijf levert en installeert zonnepanelen. We hebben altijd interesse gehad in energiebesparing.”

Mogelijkheden stamrecht bv benut voor aanschaf busje en gereedschap

Het verlies van hun baan maakte de weg vrij naar een nieuw bestaan als ondernemer. Opgeteld kregen ze twee ton aan ontslagvergoeding mee. ,, € 80.000 is in Energie Soleil gestoken. We moesten van alles aanschaffen: een busje, gereedschap, voorraden. We hebben cursussen gevolgd en stage gelopen. Op termijn willen we ook een eigen bedrijfspand”, legt Huyboom uit. De eerste verzoeken om offertes rollen binnen. Huyboom heeft er vertrouwen in: ,,Zonder die gouden handdruk was dit onhaalbaar geweest. Banken zijn heel terughoudend met startende ondernemers. We kijken weer hoopvol naar de toekomst. De concurrentie is hevig. Er komt van alles op je af. Administratie, inkoop, klantenwerving, kostencalculatie. Je staat er samen helemaal alleen voor. Moeilijk, maar ook een mooie kans.”

Gouden Handdruk Specialist heeft stamrecht bv opgericht

Daarbij worden ze begeleid door Gouden Handdruk Specialist uit Soest. Dat bedrijf is martktleider als het gaat om advisering bij de besteding van ontslagvergoedingen. In 2013 worden er volgens oprichter-directeur Marius Winter van ruim 120.000 werknemers afscheid genomen met een financiële compensatie.

Uit ervaring weet hij dat zo'n tien procent van zijn klanten een eigen bedrijf start: ,,Daarvoor moet de gouden handdruk tenminste € 75.000 zijn. En leeftijd speelt een rol. Iemand van zestig kiest liever voor geld op een spaarrekening via gouden handdruk banksparen. Geeft minder rompslomp en kosten dan een stamrecht bv.”

Dat de ontslagvergoeding door het kabinet drastisch wordt beperkt noemt Winter 'de nekslag voor de kansen van starters: ,,Slecht voor de economie in Nederland.”

Overig nieuws